Hjem  Museum  Historie  Teknik  Ture  Billeder  Patenter  Artikler  Om klubben  Kalenderen  Gode links  Køb/Salg

Meyland-Smith A/S

DK/UK

Meyland-Smith's trehjulere Af: Jan Preuthun

-

Annonce i Den Blå Avis, "Velo Solex 3800. Trehjulet. Sort. Meget sjælden trehjulet model. Skal klargøres. Reservedele kan medfølge........" Jeg ringede straks til annoncøren, vi fik handlet, og d. 9. juli 2004 blev vidunderet leveret. Da den så ikke helt "rigtig" ud, begyndte jeg at søge efter oplysninger.

-

De første oplysninger jeg fandt om det spændende køretøj kom fra medlemmer i Dansk Veteranknallert Klub DVK, der kunne fortælle at konstruktøren var ingen ringere end én af DVK's egne stiftere, fabrikant Henry Meyland-Smith († 2001).

Der var altså tale om en dansk fremstillet ombygning, til en handicap tricycle, fra firmaet Meyland-Smith. (Model 305)

Meyland model 305 består grundlæggende set af en VeloSolex 3800 knallert, som er modificeret til det formål at blive trehjulet.

-

Bagskærmen er afmonteret, og baghjulet er erstattet af et Torpedo cykelnav med to kædehjul ved siden af hinanden. Den ene på drevet, det andet på navet.

-

Forskudt ca. 15 cm. bagud sidder en bred aksel med et hjul og en skærm på hver side. Dertil kommer et par skråstivere og mellemkæde-strammere.

-

Det ene baghjul er helt fritløbende. Det andet er forbundet til en drivaksel, som slutter med et kædehjul nogenlunde på midten. En kort mellemkæde forbinder dette til cykelnavet, hvori der er friløb og tilbagetrådsbremse.

-

Model 305 er standard typegodkendt, og har fået nr. S892

Der er tale om en "3-hjulet invalidecykel med hjælpemotor"

Denne model kan ses i virkeligheden på Vestsjællands Bilmuseum, hvor den udstilles sammen med et par andre trehjulere.

-

De sidste par år har det også været muligt at opleve køretøjet for fuld damp på Bornholm, idet den har deltaget i VeloSolex rallyet i Svaneke.

Denne model er fra ca. 1950.

Motoren er den meget berømte franske ABG Vap 4

Meyland-Smith har en lang tradition for selv, at udvikle og opfinde nye og bedre løsninger til kunderne. Nogle af opfindelserne blev der søgt patent på.

-

På billedet tv ses et uddrag fra patent DK64807C, Køretøj, navnlig Invalidekøretøj, af den art, der drives ved Muskelkraft. Opfinder: Fabrikant Henry Meyland-Smith. Udstedt d.2. sept. 1946

-

Idéen er, at man ved hjælp af en friløbsmekanisme og et par vinkelgear, får fremdrift i køretøjet, både når man trækker i, hhv. skubber på håndtaget.

 

Meyland-Smith A/S fremstiller stadigvæk hjælpemidler, og da jeg i sensommeren 2004 var en tur i Hjørring, besøgte jeg virksomheden. På det tidspunkt var Meyland-Smith midt inde i et generationsskifte, og jeg talte med en repræsent fra begge generationer: Torsten Langsted og Käthe Brøndum, som begge modtog mig med stor imødekommenhed, tillid og venlighed.

Det var et meget interessant besøg. Jeg fik simpelthen så mange informationer, at det kan være svært at huske det hele, men kort fortalt:

-

Firmaet Meyland-Smith begyndte som et smedeværksted i Classensgade 45 i 1901, hvor det efterhånden kom til at producere børnesidevogne i 1910, motorcykelsidevogne i 1918, transporttricykler i 1920 og sygehustilbehør i 1930. Derefter kom der flere og flere handicaptransportmidler ind i programmet, og i 1945 startede firmaet med motordrevne tricykler.

-

I ca. 1975-76 var der ikke plads nok i Classensgade, og firmaet flyttede til større lokaler på Søborg Hovedgade 31A. Men der var ikke gode nok forhold alligevel i det nye Søborg domicil, så i 1979 flyttede de med egnsudviklingsstøtte til et nyt stort hus/fabrikshal i Taars. Taars ligger et godt stykke nordøst for Ålborg, tæt på Hjørring.

-

I 2004 var der ca. 20 ansatte, og der produceres og handles stadigvæk med masser af transportmidler til handikappede. Men alt inden for tricykler, både med og uden motor, er nu ophørt i programmet.

Et af de i 2004 nyeste innovative produkter af eget ophav, er en sammenklappelig tandem.

Problemet i dette, som jeg forestiller mig de fleste nok kan tænke sig til hvad er, har firmaet løst på en meget elegant måde.

Trehjulet cykel i børnestørrelse fra Meyland-Smith's eget "loftsmuseum".

-

Fremstillet specielt til udstillingsbrug på messer o.lign. for, at demonstrere virkningen af differentialet.

Tak til

Meyland-Smith A/S

Industrivej 27 – 9830 Taars

Tel. +45 9896 1985

Fax +45 9896 1986

mail info@meyland-smith.dk

website www.meyland-smith.dk

Torsten Langsted, adm. dir.

og

Käthe Brøndum

Kære læser. Ligger De inde med viden om denne historie som yderligere kan belyse sagen, hører jeg gerne fra Dem. Skriv til: preuthunATveteranknallert.dk